Vendee Globe-vinner Francois Gabart
MØT VENDEE GLOBE-VINNEREN
Francois Gabart
Franskmannen
Francois Gabart (29) vant nylig soloseilasen nonstop rundt jorden, Vendee Globe, på ny rekordtid. Nå kommer han til Oslo for å fortelle om opplevelsen, seg selv og om shorthandedseiling. Han har med seg bilder og film og sin egen helt unike historie.
Dette er kvelden ingen shorthandedseilere kan gå glipp av!
De er en stor glede og ære for Norsk Maritimt Forlag representert ved Seilas og SEILmagasinet å få kunne presentere denne seileren for et norsk seilerpublikum!
Vi regner med fullt hus på Norsk Maritimt Museum! Vi vil forsøke å få plass til så mange som mulig, men det vil være begrenset med plass, så meld deg på i god tid.
Pris:
Kr 250 for Seilas- og SEILmagasinet-abonnenter
Kr 350 for ikke-abonnenter. Om du ønsker inkluderer inngangsbilletten også et prøve-abonnement (3 utgaver) på Seilas eller SEILmagasinet.
Fra kl 1800 er det mulig å innta en enkel middag i museets restaurant.
Velkommen!
Les mer:
Verdens mest omtalte seiler
Etter at Francois Gabart vant soloseilasen jorden rundt og knuste den tidligere rekorden med nesten en uke, er 29 år gamle Francois Gabart for tiden verdens mest omtalte seiler. Med norsk samboer og norsk flagg på hekken var han også de fleste nordmenns favoritt i seilasen som med god grunn beskrives som verdens tøffeste.
Gabart satte også rekord for 24 timers enmannsseilas med 534,48 nautiske mil, tilsvarende 22,27 knop i gjennomsnitt. Det er bare ca. en halv knop langsommere en rekorden satt med en fullt bemannet båt, VO70-en «Ericsson 4», i 2008.
Nå har Norsk Maritimt Forlag AS lyktes i å få den etterspurte seileren til Norge. 25. april inntar han Norsk Maritimt Museum (Sjøfartsmuseet) på Bygdøy, og fra kl 1900 vil han fortelle fra seilasen, om utfordringer, løsninger og erfaringer, akkompagnert av film og bilder. Under seilasen var Gabart en av regattaens beste og ivrigste formidlere av livet om bord, og dette vil nok også foredraget på Norsk Maritimt Museum bære preg av.
Vendee Globe-seilasen krever den komplette seiler. Ikke bare skal man beherske selve seilingen og kunne navigere i forhold i land, vær og vind. Man må også være ekstremt teknisk dyktig, for er det noe som er sikkert, er det at mye utstyr går i stykker underveis i en slik seilas. I tillegg må man være fysisk og psykisk sterk.
Faren for kollisjon med fiskefartøyer, is og andre flytende gjenstander er stor, og både mast- og kjølhavarier forekommer hyppig. Tradisjonelt er det bare rundt 50 prosent av båtene som fullfører, og i årets seilas ligger det an til at maksimalt 11 av 20 startende båter kommer til mål.
Det er hevet over tvil at å delta i en soloseilas rundt jorden er forbundet med stor risiko, men likevel er det til nå bare to seilere som har omkommet siden den første seilasen ble arrangert i 1989/90. I tillegg har en person omkommet på vei til start, men det kan fortelles om mange dramatiske og spektakulære redningsaksjoner.
Vendee Globe arrangeres hvert 4. år. Årets seilas var den syvende i rekken.
Vendee Globe-seilasen er en av Frankrikes største idrettsbegivenheter med nærmere en million mennesker som besøker den lille fiskerbyen Les Sables d Olonne i uken før start og når båtene kommer til mål. Fransk TV formidler daglig fra regattaen.
Livet blir aldri blir det samme for dem som vinner Vendee Globe og for unge Francois Gabart blir seieren en overgang fra å være en ukjent seiler fra Normandie til å bli nasjonalhelt i Frankrike.